Verzekering-vergelijken.com

Is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af zodra je op jezelf gaat wonen. Waarom kun je echt niet zonder deze verzekering? Wat zijn de belangrijkste dekkingen?

De inboedelverzekering biedt dekking tegen brand, maar dat is maar een onderdeel van het geheel. Het is wel de belangrijkste dekking, maar in veel meer gevallen kun je schades declareren bij de verzekeraar.

Wat wordt verstaan onder de inboedel?

Spullen in jouw huis die niet vastgenageld zitten aan het huis vallen onder de noemer inboedel. Een kledingkast is dus inboedel, maar een inbouwkast niet. Het huis en alles wat eraan vastgenageld zit verzeker je met de opstalverzekering. Dure verzamelingen en andere waardevolle bezittingen zoals kunstvoorwerpen vallen ook onder de inboedel. Houd er wel rekening mee dat er maximale bedragen kunnen gelden voor bijvoorbeeld verzamelingen, kunst en sieraden.

Welke soorten dekkingen kun je tussen kiezen?

Er zijn verschillende dekkingen, maar de meeste verzekeraars houden de keuze beperkt tot de extra uitgebreide en de allrisk inboedelverzekering. In een ver verleden waren er ook inboedelverzekeringen die alleen maar dekking boden tegen schade door brand, maar deze verzekeringen komen nauwelijks nog voor.

De meest uitgebreide inboedelverzekering biedt onder andere dekking tegen:

  • Brandschade
  • Stormschade
  • Schade door inbraak en diefstal
  • Waterschade
  • Schade door ontploffing
  • Bliksemschade

De allrisk inboedelverzekering biedt een ruimere dekking. Alle van buiten komende onheilen zijn verzekerd, tenzij uitgesloten in de polisvoorwaarden. Het zelf laten vallen van spullen is verzekerd in de allrisk inboedelverzekering. Vaak hanteren verzekeraars wel een eigen risico in deze inboedelverzekeringen. Zo willen ze voorkomen dat ze ook schades voor een gering bedrag in behandeling moeten nemen. Dit soort schades zorgen namelijk ook voor hoge kosten om de schades af te wikkelen.

Wat is nooit meeverzekerd?

Je kunt alleen maar onzekere gebeurtenissen verzekeren. Te voorziene schades en opzet door de verzekerde zijn dus niet meeverzekerd. Maar ook een schade door achterstallig onderhoud aan het huis is niet verzekerd. Ook schadeoorzaken die een te hoge schadelast meebrengen zijn uitgesloten. Denk hierbij aan schade door een aardbeving of een overstroming.

Waarop let je bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

De verzekeraars kunnen zelf bepalen wat ze wel of niet verzekeren in de inboedelverzekering. In hoofdlijnen zijn de dekkingen vaak gelijk, maar kleine verschillen kunnen bij schade een groot verschil maken. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen over de inboedelverzekering. Je wilt namelijk de verzekering die zo goed mogelijk aansluit op de risico’s die je loopt.

Zijn er ook aanvullende dekkingen naast de inboedelverzekering mogelijk?

Bijvoorbeeld voor kostbaarheden kan er een beperking zitten in de inboedelverzekering. Sieraden zijn dan bijvoorbeeld maar verzekerd tot een bepaald bedrag. Je kunt een kostbaarhedenverzekering afsluiten voor de inboedel waar een maximumbedrag voor geldt. Ook een buitenhuisdekking kan een aanrader zijn.

Verzekeraars

Woonverzekering vergelijken

Meest gestelde vragen

Vier Veel gestelde Vragen en Antwoorden

Als huiseigenaar of huurder wil je er zeker van zijn dat je woning en bezittingen goed beschermd zijn tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, waterschade of inbraak. Het afsluiten van een woonverzekering biedt die zekerheid, maar het kiezen van de juiste polis kan soms verwarrend zijn. In dit artikel beantwoorden we vier van de meest gestelde vragen over woonverzekeringen, zodat je beter inzicht krijgt in wat je nodig hebt om je huis en inboedel optimaal te beschermen. Van het verschil tussen opstal- en inboedelverzekering tot het melden van schade.

Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, zoals muren, dak en leidingen. Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen binnenin de woning, zoals meubels, elektronica en kleding.

Een opstalverzekering is vaak verplicht als je een koopwoning met een hypotheek hebt. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden om je persoonlijke bezittingen te beschermen.

Afhankelijk van het type verzekering, dekt een woonverzekering schade door brand, storm, wateroverlast, inbraak of vandalisme. De exacte dekking kan variëren per polis en verzekeraar.

Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Dit kan vaak telefonisch of online. Zorg dat je bewijs hebt van de schade, zoals foto’s, en houd eventuele reparatiekosten bij.