Verzekering-vergelijken.com

Overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering of allebei?

Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering keren allebei uit na het overlijden van een persoon. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee verzekeringen. Maar hoe belangrijk zijn ze eigenlijk? En welke van de twee moet je kiezen?

In onze maatschappij lijkt het bespreken van je eigen overlijden of dat van je partner nog altijd een gevoelig onderwerp te zijn. Recente onderzoeken tonen aan dat de meeste Nederlanders hier niet of nauwelijks over praten. Desalniettemin kan het overlijden van een dierbare een ingrijpende verandering in de financiële situatie tot gevolg hebben. Het is verstandig om deze situatie in kaart te brengen, zodat je tijdig maatregelen kunt treffen om financiële zorgen te voorkomen, mocht het onverhoopt gebeuren.

Het is een feit dat veel vaste lasten na het overlijden van een gezinslid onveranderd blijven, ongeacht of je in een huur- of koopwoning woont. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ongeveer 15% van de Nederlanders vóór de pensioendatum komt te overlijden. Het is daarom van essentieel belang om na te gaan of de overgebleven partner voldoende inkomen heeft om van rond te komen, of dat er bijvoorbeeld een partnerpensioenuitkering beschikbaar is vanuit het pensioenfonds van de overledene.

Vaak hebben veel koppels met een koophuis een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten in combinatie met hun hypotheek. Mocht een van beiden komen te overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de achterblijvende partner om (een deel van) de hypotheek af te lossen, wat weer kan leiden tot een vermindering van de vaste lasten.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt gestaag en ligt momenteel ruim boven de 80 jaar. Hierdoor neemt de kans op een vroegtijdig overlijden, bijvoorbeeld tijdens de looptijd van een hypotheek, steeds verder af. Als gevolg hiervan zijn de premies voor ORV’s in de afgelopen jaren aanzienlijk voordeliger geworden.

Heb je al een ORV?
Als deze al geruime tijd geleden is afgesloten, kan het interessant zijn om je huidige ORV eens te laten vergelijken. Mogelijk kun je een vergelijkbare verzekering afsluiten tegen aanzienlijk lagere premiekosten.

Een losse overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kan ook op zichzelf staan. In dat geval bepaal je zelf waaraan je de uitkering besteedt, wat niet noodzakelijkerwijs het aflossen van je hypotheek hoeft te zijn. Een deel van het geld van zo’n afzonderlijke ORV kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de uitvaart. Helaas onderschatten veel mensen vaak de kosten die daarmee gepaard gaan.

Voor een begrafenis of crematie in Nederland betaal je tegenwoordig al snel tussen de € 7.000 en € 11.000. Afhankelijk van de gemeente kunnen deze kosten verder oplopen als er hoge grafrechten zijn. Bovendien zijn de kosten voor een gedenksteen in de genoemde bedragen nog niet eens meegenomen.

Een Uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is voornamelijk bedoeld om het verlies van een inkomen op te vangen en loopt meestal af op een bepaalde leeftijd. Daarom is het vaak verstandig om apart geld opzij te zetten voor de uitvaart. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor, zoals een spaarrekening of het afsluiten van een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering keert altijd uit en bestaat in twee vormen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering.

Bij een naturaverzekering levert of verzorgt de verzekeraar alles wat nodig is voor de uitvaart. Vaak moet je hiervoor gebruikmaken van de diensten van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een van tevoren afgesproken bedrag uit. Het voordeel hiervan is dat je vrij bent in alle keuzes die te maken hebben met de uitvaart.

Welke van de twee is nu de beste oplossing
Of het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering en/of een uitvaartverzekering af te sluiten, hangt onder andere af van je leeftijd, gezinssituatie en de hoeveelheid spaargeld die je hebt. Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Neem dan contact met me een Financieel Adviseur, deze kan je meer inzicht geven in je financiën en je helpen bij het maken van de beste keuze.