Afleiding door mobiele telefoons is nog altijd een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen. Vooral wanneer een telefoon niet handsfree wordt gebruikt, raakt een bestuurder sterk afgeleid, met alle gevolgen van dien. Verzekeraars zien steeds vaker dat ongelukken ontstaan door het gebruik van een smartphone achter het stuur – en dat heeft nu ook invloed op de manier waarop een schade wordt gemeld.
Nieuwe vraag op schadeformulier
Vanaf deze zomer wordt een nieuwe vraag toegevoegd aan het Europees schadeformulier:
“Werd er een mobiel elektronisch apparaat vastgehouden of met de hand bediend?”
Deze vraag staat op de achterzijde van het formulier – het deel dat de verzekerde thuis kan invullen – en komt ná de vraag over eventueel drankgebruik. Daarmee krijgen verzekeraars meer inzicht in de omstandigheden rond het ongeval.
❗ Let op: diverse verzekeraars hebben inmiddels in hun polisvoorwaarden opgenomen dat schade niet vergoed wordt als blijkt dat de bestuurder handmatig een telefoon gebruikte tijdens het ongeval.
Meer weten over de procedure ná een ongeluk? Bekijk onze uitleg over wat je moet doen na een verkeersongeval.
Meer grip voor verzekeraars
De nieuwe vraag is bedoeld als aanvullende informatie voor de schadebehandeling. Als de bestuurder aangeeft een apparaat vastgehouden te hebben, is dat voor de verzekeraar een signaal om de situatie nader te onderzoeken. Net als bij alcoholgebruik kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid of schadevergoeding.
Ook in Mobiel Schade Melden (MSM) – de digitale tool waarmee schade via smartphone of tablet kan worden gemeld – wordt deze nieuwe vraag binnenkort toegevoegd.
Oude formulieren blijven voorlopig in omloop
Hoewel de drukker verwacht dat de nieuwe schadeformulieren vanaf de zomer beschikbaar zijn, zullen oude formulieren voorlopig nog blijven circuleren. Pas wanneer bestaande voorraden op zijn, zal het nieuwe formulier overal standaard zijn.
Heb je nog een oud formulier en wil je weten hoe je aan een nieuwe komt? Lees dan hoe je aan een Europees schadeformulier komt.
Tip van onze expert: Zorg dat je altijd een actueel schadeformulier in de auto hebt liggen. En vul bij een aanrijding het formulier zorgvuldig en volledig in – ook als de tegenpartij niet wil meewerken. Wat je dan kunt doen, lees je in ons artikel:
👉 Wat moet je doen als de tegenpartij het aanrijdingsformulier niet wil invullen?
Bron: Verbond van Verzekeraars