Verzekering-vergelijken.com

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering is een interessante verzekering die tegenwoordig door het merendeel van de reizigers wordt afgesloten. De annuleringsverzekering zorgt namelijk voor een (gedeeltelijke) terugbetaling wanneer u door een ingedekt geval van overmacht niet op vakantie kunt vertrekken of de vakantie vroegtijdig moet afbreken. Een annuleringsverzekering kan in principe deel uitmaken van een doorlopende reisverzekering waardoor u het hele jaar door bent verzekerd, maar in het merendeel van de gevallen moet ze per vakantie worden afgesloten. U kunt er voor kiezen om middels een annuleringsverzekering uitsluitend uzelf te verzekeren, maar ook het volledige gezin kan worden ingedekt.

Wat is een annuleringsverzekering?

Zoals de naam reeds laat vermoeden is een annuleringsverzekering een verzekering die wordt afgesloten wanneer een vakantie onverwacht moet worden geannuleerd. Het kan hierbij gaan om een volledige annulering voor afreizen, maar het is eveneens mogelijk dat de reis bijvoorbeeld halverwege moet worden afgebroken. Ook al is er sprake van overmacht, indien u niet bent verzekerd betekent dit helaas dat u alle betaalde bedragen verliest. Dit is bijzonder zwaar, zeker voor mensen die bijvoorbeeld een volledig jaar moeten sparen vooraleer ze voldoende geld bij elkaar hebben om een reis te kunnen betalen. Het afsluiten van een annuleringsverzekering kan dit niet onaanzienlijke risico gelukkig indekken.

Wanneer een annuleringsverzekering afsluiten?

De voorwaarden die gelden voor het afsluiten van een annuleringsverzekering kunnen afhankelijk zijn van de verzekeraar in kwestie. Globaal gezien geldt echter dat een annuleringsverzekering meteen of in ieder geval binnen de 7 dagen na het boeken van de reis moet worden afgesloten. Bent u te laat? Dan bestaat het risico dat u zich niet meer kunt verzekeren. Controleer ook goed de voorwaarden wanneer uw verzekeringsadviseur aangeeft u wel nog na deze periode te kunnen verzekeren. Indien de voorwaarden dit in principe uitsluitend is de kans aanzienlijk dat u wel eens te maken zou kunnen krijgen met de nodige problemen indien u aanspraak moet maken op de annuleringsverzekering.

Wat wordt er gedekt door een annuleringsverzekering?

De dekkingen van een annuleringsverzekering zijn heel wat uitgebreider dan veel mensen denken. In eerste instantie worden de volledige kosten betaald wanneer een vakantie net voor aanvang moet worden afgebroken door bijvoorbeeld ziekte, overlijden of een ander geval van overmacht. Anderzijds is het eveneens zo dat een annuleringsverzekering kan tussenkomen wanneer u bijvoorbeeld slechts de helft van uw vakantie kunt benutten en u onverwacht huiswaarts dient te keren. Het is zoals aangegeven echter altijd bijzonder belangrijk om goed de voorwaarden van uw annuleringsverzekering na te lezen. Alleen op deze manier kunt u namelijk precies te weten komen op welke tussenkomsten u wel en waar u geen recht op heeft.

Let op, een annuleringsverzekering is geen reisverzekering!

Veel mensen denken dat een annuleringsverzekering en een reisverzekering hetzelfde zijn. Of men denkt in ieder geval dat ze altijd samen worden afgesloten. Bij bepaalde verzekeraars is dat inderdaad het geval, maar het in het merendeel van de gevallen staan de beide polissen volledig los van elkaar. Een annuleringsverzekering dekt in principe altijd de kosten voor het annuleren van uw vakantie. Een reisverzekering kan dan weer de medische kosten gedeeltelijk vergoeden, kan de kosten bij verlies van bagage indekken en verzorgt de repatriëring indien vereist. Op deze manier kunnen de kosten bij overmacht aanzienlijk binnen de perken worden gehouden. In principe wordt het dan ook altijd aangeraden om beide verzekeringen samen als één pakket af te sluiten. Zo kunt u echt optimaal beschermd op vakantie vertrekken.